Boekentips

> ! @ ÷ ? » @ ! ÷ ? O » ÷ : » + " ! O ¤ ! ÷ @ " . * @

Boekentips voor kinderen en hun ouders


Noa krijgt een bril

Ook voor de jongste kinderen is het belangrijk om te begrijpen wat er in de wereld om hen heen gebeurt. De reeks Ik, jij & wij maakt kinderen sociaal vaardig met op maat gemaakte boeken. Ze helpen kinderen om hun emoties en gevoelens te verwoorden en te delen. Noa gaat naar de ogendokter. Dat is best spannend. Samen doen ze allerlei testjes om Noa’s ogen goed te onderzoeken. Daarna mag ze veel brillen passen en kiest ze de mooiste. Noa vindt het fijn dat ze een bril heeft, want nu kan ze alles weer goed zien! Een boek over hoe het is als je niet zo goed kunt zien en een bril krijgt. Voor kinderen vanaf 4 jaar.
ISBN: 9789044845518

 noa


De mooiste bril van de klas (alleen tweedehands verkrijgbaar)

De juf vindt dat Paul vaak niet netjes werkt. Dit komt misschien wel omdat hij niet goed ziet. Paul gaat dan naar de oogarts en orthoptist. Hij moet een bril en een oogpleister dragen. De kinderen in de klas vinden dit maar gek. Maar de juf heeft een goed idee…
ISBN 90-72837-03-7
Leeftijdsniveau: Voorleesboek


Olle wist zeker dat hij geen bril nodig had

Of ze nu onderweg zijn met de auto, de boot of de trein, Olles zus verveelt zich altijd. Daar begrijpt Olle niks van: er is zo veel te zien! Bizons met scherpe horens, acrobaten met een rood jasje, superslimme piraten… Maar op school ziet Olle andere dingen op het bord dan de juf zou willen. Hij ziet vissen met staarten en vogels met grote bekken. Jij hebt een bril nodig, zegt juf. Ze denkt altijd dat ze gelijk heeft, net als zijn zus. Maar Olle weet zeker dat hij geen bril nodig heeft!
Auteur: Joukje Akveld & Sieb Posthuma
ISBN: 9789045123417
Leeftijd: 3-12 jaar

ollie


Een bril voor Poes

'Hé, heb jij een bril?' vraagt Aap. 'Dat is mooi!' zegt Hond. 'Ja, die staat je goed,' zegt Muis. 'Ik wil geen bril,' sputtert Poes. 'Niemand van jullie heeft een bril, alleen ik. Een bril is stom!' Poes gaat met mama naar de opticien. Ze ziet niet zo goed en moet een bril. Met een bril ziet ze alles veel beter! Maar dan merkt ze dat ze de enige is op het dierenpleintje met een bril. En dat vindt ze helemaal niet leuk. Gelukkig weet Giraf raad.
Auteur: Judith Koppens
ISBN: 9789044823974
Leeftijd 1-3 jaar

poes


Ik zie, ik zie

Eduard moet een bril. Stom! Hij wil niet anders zijn dan de andere kinderen. Maar het moet, zodat hij alles weer goed kan zien. De volgende dag ziet de wereld er opeens veel beter uit.
Auteur: Pimm van Hest
ISBN: 9789044822519
Leeftijd: 0-6 jaar

ikzie


Ik hoef geen bril

Saar gaat naar school, speelt viool, speelt buiten, net als elk ander kind, alleen lijkt het soms of ze de woorden op het bord of de noten van haar bladmuziek niet kan lezen… ‘Ik hoef geen bril,’ blijft ze beweren, maar de grappige illustraties in dit boek vertellen een heel ander verhaal. Kinderen (en niet alleen diegenen met bril) zullen genieten van de koppige Saar en haar avonturen, en vooral van het onvermijdelijke happy end.
Auteur: Eric Barclay
ISBN: 9789025756802
Leeftijd: 4-6 jaar

ikhoef


Kapitein Zeno

Een prentenboek over een lui oog Zeno ziet niet zo goed door één oog. Daarom moet hij zijn ogen laten onderzoeken. Na een heleboel testjes zegt dokter Sam dat Zeno een lui oog heeft. Hij moet een bril dragen én een pleister over zijn goede oog!
Auteur: Inne van den Bossche
ISBN: 9789059326620
Leeftijd: vanaf 5 jaar

zeno


Kolletje is een boef

Pim heeft een lui oog. De lap zit voor het goede oog. Pim vindt de lap niet erg. Hij vindt hem juist stoer. 'Ik ben een boef met een lap.' Kolletje is voor één dag een boef. Samen met Dirk en Pim gaat ze op zoek naar een schat.
Auteur: Pieter Feller
ISBN: 9789048815296
Leeftijd 6-8 jaar

kolletje


Roos met een oog (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Roos heeft een lui oog en krijgt een lapje voor haar goede oog. Ze is daar niet blij mee. Gelukkig vindt ze troost bij haar knuffels, die zelf ook niet volmaakt zijn en vinden dat er aan iedereen wel wat mankeert. Mama maakt een nieuwe pop: Toos met een oog. Als eindelijk het lapje eraf mag, naait Roos bij Toos het andere oog erop. Het boek eindigt met een gedicht over zelfacceptatie.
Auteur: Truus van de Waarsenburg
ISBN: 9789027680549

roos


Anna en het luie oogje

Anna ziet niet meer zo goed. De oogarts merkt meteen dat Anna een lui oogje heeft. Ze krijgt een pleister op haar andere oog en een mooie bril. Anna is heel blij met haar bril en wil hem met iedereen delen. Maar dat mag niet, toch? Een herkenbaar en informatief verhaal over een lui oogje hebben en een bril krijgen.
Auteur: Kathleen Amant
ISBN: 9789044828931
Leeftijd: voor peuters vanaf 30 maanden

anna en het luie oogje


Een bril voor Bert

Bert heeft moeite met ballen vangen, televisie kijken en boeken lezen. Als Ellen en hij een wedstrijdje boomklimmen houden, grijpt Bert naast een tak en valt, pardoes, uit de boom. Mama denkt dat er iets mis is met zijn ogen. Daarom gaan ze op bezoek bij de afdeling oogheelkunde van het ziekenhuis. Daar verneemt Bert dat hij een bril moet dragen.
Auteur: Stefan Boonen
ISBN: 90-448-0650-5
Leeftijd: vanaf 4 jaar

boek 1


Tes wil geen bril

In dit boek wordt het dragen van een bril op een vrolijke, speelse manier onder de aandacht gebracht. Een herkenbaar thema voor veel kleuters, die soms juist als ze beginnen te lezen ontdekken dat ze een bril nodig hebben. Ook leuk om voor te lezen.
Auteur: Linda Bikker
ISBN: 9789033608568
Leeftijd: 3-6 jaar

tes


De ogen van Olivia

Op een dag komt Olivia sip thuis. Ze hebben haar uitgescholden voor schele. “Ben ik echt een schele?” vraagt ze. “ Dat wil ik niet”. “ Nou je rechter oog kijkt wel een beetje naar je neus” zegt mama. Olivia kijkt scheel en daarom gaan ze naar het ziekenhuis.
Auteur: Christine Kliphuis
ISBN: 9789051162745
Leeftijd: 4-8 jaar

boek ogen


Een echte piratenmeid (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Kim wordt op school uitgelachen omdat ze een lapje voor haar oog heeft. Ze rent naar het strand, waar ze echte piraten ontmoet. (Een vervolg aanwezig: Wat een piratenmeid!) (ISBN: 9027633924)
Auteur: Els Rooijers
ISBN: 90-27631-735
Leeftijdsniveau: AVI-7 / vanaf ca. 8jr

boek piraat


Met andere ogen

´Matthijs is niet bang in het donker. Voor hem is het altijd donker. Matthijs is blind geboren. Maar daardoor werken al zijn andere zintuigen beter en heeft hij veel fantasie.” Matthijs is een optimistische jongen, het leven lacht hem toe, nog meer zelfs als hij van zijn ouders een verrassing krijgt! Recensie “Het boek is voorzien van kleurrijke prenten en achterin het boek staat een tekst in het braille. Best nog een kunst om dit te ontcijferen, zo ervaar je hoe blinden “lezen”. Er zijn niet veel prentenboeken verschenen over blinde kinderen. Dit boek heb ik met andere ogen gelezen en wordt van harte aanbevolen. Het leent zich uitstekend als voorlichtings- of lesmateriaal.” - Kathleen Lantau, landelijk coördinator Vroegtijdig Onderkennen van Visuele Stoornissen
Auteur: Gilles Tibo
ISBN: 9789055797936
Leeftijd: 5-8 jaar

boek andere


Becca’s ooglapje (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Becca moet niet alleen een bril dragen, haar ene oog moet ook nog afgeplakt worden! Ze durft niet meer naar school, want nu wordt ze vast vreselijk gepest. Dan komt haar grote broer met een voorstel dat Becca’s dag weer goed maakt. Ze is niet meer gewoon Becca, maar Becca de Ballerina-Piraat. Later op de dag is ze ook nog Becca de Speurneus en ze sluit de dag af als Becca, het monster met één oog! Met al haar sprankelende optredens maakt ze het hebben van een lui oog tot een groot verkleedfeest... Iets wat de andere kinderen ook wel willen.
Prentenboek ISBN nummer: 9053417834

ooglapje


Ik wil geen bril

Sofie is het mooiste meisje van de klas. Ze wil later model worden. Op een dag krijgt ze hoofdpijn. Wat is er aan de hand? Ze heeft een bril nodig. Kan ze nog beroemd worden? Wordt ze ooit nog fotomodel? Een oude vrouw in het park, haar moeder en vooral de jongen waar ze een oogje op heeft, kunnen haar ten slotte overtuigen. De boodschap is dat een hippe bril mooi staat en vrienden helemaal niet afschrikt
Auteur: Mary Hoffman
ISBN: 9789048700851
Leeftijd: 7 jaar.

ik wil geen


Beer krijgt een bril (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Dat vindt hij maar niks. Dieren dragen toch geen brillen? Maar dan komt hij erachter dat dieren soms de gekste dingen dragen....Een kijk- en voelboek vol flapjes en grapjes, voor kinderen met én zonder bril!
Auteur: M. White
ISBN: 9789021619569
Vanaf ca. 4-6 jaar

beer


Zoute drop (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Juul, Tessa en Demi zijn gek op muziek. Voor de verjaardag van hun juf hebben ze een goed plan: ze bedenken een dansje. Op de balletschool oefenen ze allerlei dansfiguren waaronder 'de zoute drop'. Juul is volgens Demi geen echte danseres, want die dragen volgens haar nooit brillen. Tijdens een uitvoering besluit Juul haar bril af te zetten, maar of dat nu zo’n goed idee is…. Ongetwijfeld zullen veel meiden vanaf ca. 8 jaar smullen van dit balletverhaal.
Auteur : Vivian den Hollander
ISBN : 9789026994890

zoutedrop


Hennie de heks ziet ze weer vliegen

Hennie de Heks vindt het heerlijk om te vliegen op haar bezemsteel met stijgbeugels, een fietszadel en koplampen en haar kat Helmer. Maar ze vliegt steeds tegen dingen aan, o.a. tegen een deltavlieger en een hoge toren. Als ze gaat fietsen, paardrijden of lopen gaat het niet beter. Het onverwachte einde maakt het verhaal heel grappig. Het kan bovendien troost bieden aan kinderen die een bril moeten gaan dragen, want wat is daar erg aan als zelfs een heks een bril draagt!
Auteur : Valerie Thomas & Korky Paul
ISBN : 9789089416476
Leeftijd: vanaf 4 jaar

heks


Ik wil geen bril

Weet je wat jou scheelt? Jij moet een bril, zegt de moeder van Pam. Ze koopt een mooie bril. Maar die wil Pam niet. Pam past alle brillen uit de winkel. Veertien laatjes vol met brillen. Maar die wil ze niet. Dan is er alleen nog die daar...... Zelf lezen: tweede helft groep drie van het basisonderwijs; voorlezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar.
Auteur : Gitte Spee
ISBN : 9789027631572

ik wil geen


101 vragen over scheelzien, een handleiding voor ouders (alleen tweedehands verkrijgbaar)

Het boek is het resultaat van vragen die ouders kunnen hebben naar aanleiding van de diagnose en de behandeling van het scheelzien van hun kind. Dit boek kan hen helpen bij het begrijpen van het scheelzien en de behandeling van hiervan. Enkele voorbeelden van vragen zijn: “Wat moet ik doen als ik twijfel over de oogstand van mijn kind?”, “Wat voor effect heeft het scheelzien op het zicht van mijn kind?”, “Kan een oogpleister ervoor zorgen dat er geen bril of oogoperatie nodig is?” en “Wat kan ik doen als mijn kind geen oogpleister wil plakken?” ISBN nummer: 978-90-72837-04-2
Auteurs: S.M. Jansen, J.S.M. Krijnen, A.E.L. Langenhorst, S.J.N. van de Ven en A.J. Bakels, orthoptisten VU Medisch Centrum (VUmc) te Amsterdam

101vragen


Ik wil een toverbril

Het is niet zo leuk als je een bril moet. De jongen uit Ik wil een toverbril vindt er ook niets aan, zelfs al zegt de opticien hem dat zijn bril niet zal lijken op het gekke apparaat waarmee zijn ogen zijn getest. Maar als hij bedenkt wat voor bijzondere dingen hij kan zien met een bril, dan is het eigenlijk helemaal niet erg meer om er een te dragen. Je kunt alle ballen aan zien komen als je in het doel staat.
Auteur: Carla Maia de Almeida
ISBN: 9789051162974 Leeftijd: 4-6 jaar

toverbril


Luna and the Big Blur

A Story for Children Who Wear Glasses Revised Edition
Author: Shirley Day Reading
level: Ages 4-8 Hardcover: 32 pages
Publisher: American Psychological Association (APA) (2008)
Language: English
ISBN: 1433803984

002


Princess Peepers (Hardcover)

Author: Pam Calvert Reading level:
Ages 4-8 Hardcover: 40 pages
Publisher: Marshall Cavendish Corp/Ccb (September 1, 2008)
Language: English
ISBN: 9780761459897

004


Magenta Gets Glasses! (Blue’s Clues) (Ebook)

Author: Nickelodeon
Paperback: 24 pages
Publisher: Simon Spotlight/Nickelodeon (May 1, 2002)
Language: English
ISBN: 0439405637

005


The Good Luck Glasses (Paperback)

Author: Sara London
Reading level: Ages 4-8
Paperback: 32 pages
Publisher: Cartwheel (April 1, 2001)
Language: English ISBN: 0590972123

006


My Travelin' Eye (Hardcover)

Author: Jenny Sue Kostecki Shaw
Reading level: Ages 4-8
Hardcover: 40 pages
Publisher: Henry Holt and Co. (BYR); 1st edition (April 1, 2008)
Language: English
ISBN: 0805081690

007


Aan dit overzicht en deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.