Opleiding
orthoptie

@ * » O ¤ X X : - ¤ > - » @ . - O " ? X - : . ¤ O ? ¤ O ¤

Inleiding

Mensen kunnen soms flink last hebben van hun ogen. Kinderen kunnen een lui oog hebben of slecht zien, en ook volwassenen kunnen scheel- of dubbelzien. Wil jij deze problemen te lijf gaan en ervoor zorgen dat mensen weer gezond gaan zien? Dan is de HBO-opleiding Orthoptie iets voor jou.

In 4 jaar tijd leer je alles wat je moet weten om een goede paramedicus te worden. De enige opleiding tot orthoptie wordt gegeven in Utrecht op de Hogeschool. De opleiding is klein. Samen met medestudenten, leerkrachten (vaak zelf ook met een orthoptische achtergrond) en orthoptisten ontwikkel je je tot een goede oogzorgkundige.

Tijdens de opleiding

Je ontdekt hoe het oog werkt en welke oogproblemen je kunt tegenkomen. Je leert diagnoses stellen en omgaan met mensen. In de kliniek van de HU en tijdens je stages doe je praktijkervaring op.

Jaar 1
In het eerste jaar leg je de basis voor de rest van je studie. Je krijgt vakken als medische fysiologie, orthoptisch onderzoek en optica. Daarbij zit je niet alleen met je neus in de boeken: samen met je studiegenoten oefen je in de pre-kliniek de basis testen die een orthoptist uitvoert in de praktijk. Hierdoor leer je ook samenwerken, goed plannen en verantwoordelijkheid nemen.

Jaar 2
In het tweede jaar bouw je verder op de kennis en ervaring uit het eerste jaar. Je werkt steeds zelfstandiger, en je leert door te doen. Je loopt stage in een ziekenhuis maar ook in de interne kliniek van Hogeschool Utrecht. Daarnaast leer je de theorie die nodig is om zelfstandig patiënten te onderzoeken.

Jaar 3
De vakken in jaar drie bereiden je voor om zelfstandig tijdens de seniorstage aan de slag te kunnen. Daarnaast is er ruimte om een minor te volgen of al te beginnen met je seniorstage. Je minor mag je helemaal zelf invullen. Je kunt vakken volgen bij Hogeschool Utrecht, maar ook naar een andere hogeschool of universiteit gaan. Misschien wil je wel een halfjaar naar het buitenland?

Jaar 4
Het laatste studiejaar staat in het teken van je afstuderen. Je loopt stage in een ziekenhuis of orthoptische praktijk. Je voert een innovatieve opdracht uit en met de afstudeeropdracht ‘Klinisch redeneren’ sluit je je studie af.


Heb jij een oogje op een medische studie waar je veel kanten mee op kan? Check dan deze video over Optometrie en Orthoptie. Optowat? Relax! Martijn, Ide en Petra vertellen je wat ze allemaal leren over het oog. En ze geven je een kijkje door de bril van een aankomend oogspecialist of orthoptist.
Werken in een optiekzaak, een ziekenhuis, in de oogheelkunde of je specialiseren in contactlenzen… Het kan allemaal. Bril-jant, hé!? ;-).


Meer weten?

https://www.hu.nl/voltijd-opleidingen/orthoptie