De orthoptist onderzoekt de ontwikkeling van het zien, de oogstand en de samenwerking tussen de ogen. Voorafgaand aan het onderzoek stelt de orthoptist vragen over de aard van de klachten, de algehele gezondheid, eventueel medicijngebruik en familiaire oogproblemen.
In deze voorlichtingsvideo van het Dijklander ziekenhuis kan je zien hoe een orthoptisch onderzoek kan gaan.
Orthoptisch onderzoek
Aansluitend onderzoekt de orthoptist onder andere de oogstand, samenwerking en oogbewegingen. Indien mogelijk wordt de gezichtsscherpte van elk oog apart gemeten. De orthoptist is gespecialiseerd in maatonderzoek en zal het onderzoek kiezen dat het meest geschikt is. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de leeftijd van de patiënt als ook het ontwikkelingsniveau.
Vaak worden bij volwassenen andere en uitgebreidere testen gedaan dan bij kinderen.
Indien nodig zal de orthoptist aansluitend de ogen druppelen. Door deze druppels worden de pupillen groter en wordt het vermogen om de ogen scherp te stellen (accommodatie) tijdelijk uitgeschakeld. Houd er daarom rekening mee dat het zicht langere tijd wazig is en autorijden niet is toegestaan. Wanneer de oogdruppels voldoende zijn ingewerkt meet de orthoptist de brekingsafwijking van de ogen met een speciaal lampje en glaasjes of een speciaal apparaat. Doordat de pupil verwijd is kan de orthoptist of oogarts tevens de binnenzijde van het oog beoordelen en zien of hier afwijkingen aanwezig zijn. De druppels zorgen ervoor dat men wazig gaat zien en door de grote pupillen kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn.
Diagnose en behandelplan
Als het orthoptisch onderzoek is afgerond bespreekt de orthoptist de resultaten van het onderzoek en de behandelmogelijkheden zoals een bril of afplakken van één oog. Ook kan de orthoptist u verwijzen naar een ander specialisme voor aanvullend onderzoek. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt.