Je zelf
kunnen zijn

O ¤ @ @ " @ > ? + @ * O » @ : # ! > ÷ X " ÷ ÷ ÷ @ . . > * ¤ »

Laat je door jouw orthoptist begeleiden in het omgaan met jouw oogaandoening.

Opnieuw evenwicht vinden met een oogaandoening doet ieder op een eigen manier. Niets moet, maar er kan wel veel.

scheelzien - rob
Het verhaal van Rob

De ogen van Rob zijn meerdere keren geopereerd vanwege een afwijkende oogstand. Als vier jarig kind al en later tijdens zijn opleiding als leerkracht weer opnieuw. Deze operatie op eenentwintig jarige leeftijd was goed gelukt. Jaren nadien echter kwam zijn euvel langzaamaan wederom weer terug.

Als Rob vermoeid was zakte één oog weg. En op den duur gebeurde dat steeds vaker. Zelf had hij er geen last van: zijn zicht was "prima".

"Als mijn vader vermoeid raakt zakt één oog weg" Caroline

"Ook wij zagen dat niet als een probleem," vertelt Rob's dochter Caroline, "bovendien kende ik mijn vader niet anders." Toch was het de omgeving die bij Rob als eerste aan de bel trok met de vraag: "Rob, ben je moe?" En in zijn werk als directeur van een basisschool werd Rob geconfronteerd met het ongemak wat de stand van zijn ogen opleverde. Terwijl er met z'n zicht niks aan de hand is merkte Rob bij het aanspreken van zijn leerlingen dat dit tot vergissingen kon leiden. "Vaak wist een leerling niet wie ik bedoelde als ik iets tegen hem zei." Deze handicap met non-verbale communicatie vond hij lastig en die maakte hem onzeker.

"Het rendement was heel hoog en de ingreep viel mee" Rob

"Om mijn sociale functioneren makkelijker te maken heb ik in overleg met mijn orthoptist deze derde oogoperatie overwogen," stelt Rob beslist, "het leek mij een behoorlijke operatie en ik zag met name op tegen de narcose." De operatie kende gelukkig geen tegenvallers en Rob vond het de moeite dubbel en dwars waard. "Het rendement was heel hoog en de ingreep viel mee," aldus Rob, "als het kan moet je het doen! Ik zou het zeker aanraden."

 

"Ik zou het zeker aanraden om zo'n operatie te doen"

Rob