Het verhaal van Robin
"We kennen Robin niet anders dan met bril en nystagmus” vertelt Arina. “Robin was pas 4 maanden oud toen we merkten dat hij anders keek. Via het consultatiebureau is Robin doorgestuurd naar de orthoptist en naar de oogarts. Daar werd nystagmus (wiebelogen), een lui oog en scheelzien geconstateerd.
Bij onderzoek door de orthoptist bleek ook dat Robin zijn hoofd scheef houdt om scherper te kunnen zien. “Als hij zijn hoofd naar links draait wiebelen zijn ogen minder’”, vertelt Arina. “De orthoptist stelde een operatie voor, zodat Robin ook zonder hoofddraai minder last zou hebben van zijn nystagmus. Robin wil dit zelf niet, dus we doen dit pas als hij er zelf klaar voor is.”
“Robin heeft zelf aan zijn nieuwe klasgenoten uitgelegd dat hij nystagmus heeft en niet altijd alles goed kan zien” aldus Arina.
Sinds een jaar gaat Robin naar de middelbare school. “Ik was erg bang dat hij gepest zou worden en dat hij op de fiets naar school zou moeten”, zegt Arina. Het gaat gelukkig erg goed. Robin heeft zelf aan zijn nieuwe klasgenoten uitgelegd dat hij nystagmus heeft en niet altijd alles goed kan zien. Zijn klasgenoten houden hier nu rekening mee.
Robin kan door zijn nystagmus minder scherp zien en minder diepte zien. Daarom heeft hij moeite met fietsen en kan hij niet zelfstandig naar school fietsen. De middelbare school is namelijk niet in zijn woonplaats. Gelukkig mag hij met de taxi naar school. We hebben van de orthoptist een medische verklaring gekregen. Daarmee hebben we goedkeuring van de gemeente gehad en worden de taxiritten vergoed. Een hele opluchting voor Robin en Arina.
Arina geeft aan dat het belangrijk is om goed naar je kind te luisteren. Leg uit wat er aan de hand is en blijft dicht bij je eigen gevoel. Als je geen operatie wilt of je kind vindt dit erg spannend, doe het dan alleen als het noodzakelijk is! Overleg dit altijd met de orthoptist.